Můj dům 10/2013

muj dum

23.09.2013

V aktuálním čísle časopisu Můj dům najdete také článek Čím zateplit?, ve kterém náš technický manažer Petr Keim odpovídal na otázku Co je to EPS a jaké jsou možnosti jeho využití?

EPS neboli Expandovaný (pěnový) polystyren je jedním ze základních materiálů, který se používá k zateplování. Ve stavebnictví se setkáváme s různým označením EPS – vždy obsahuje číslo, které udává pevnost v tlaku, a písmeno, které udává provedení EPS. Můžete vybírat mezi označením: Z – základní provedení, S – stabilizovaný, F – fasádní.

Polystyren s označením „Z“ má nižší přesnost rozměrů desek. Používá se především jako izolace do podlah, jako tzv. „jádro“ do dvouvrstvého zdiva nebo všude tam, kde nejsou kladeny nároky na přesnost desek.

Polystyren s označením „S“ je už stabilizovaný – neboli dostatečně odležený. Jeho rozměry jsou přesné. Užívá se zejména při izolaci plochých střech, podlah, stropů a hlavně při izolaci vnitřního zdiva.

Označení „F“ je nejvyšší řadou. Používá se především na fasády. Povolené tolerance u uvedeného typu materiálu jsou dle požadavků norem minimální. Dalším dělením, které určitě pomůže v orientaci při výběru vhodného polystyrenu, je dělení podle příměsí a užití. Relativní novinkou je polystyren s příměsí grafitu EPS Styrotherm Plus (Grafit) – tzv. „šedý EPS“. Díky nejnovějším technologiím dosahuje tento polystyren výborných hodnot tepelného odporu. Příměs grafitu pomáhá odrážet teplo zpět k jeho zdroji. Lze tedy zajistit výbornou tepelnou izolaci i pomocí relativně malé tloušťky EPS. To je důležité zejména u rekonstrukcí, kde se snažíme zachovat stejnou tloušťku zdí. Tento typ je momentálně jedničkou v užití jako stěnová izolace.

Pro kvalitní izolaci podlah je určen EPS Styrofloor (EPS T). Jedná se o elastifikovaný polystyren pro kročejový útlum podlah. Nášlapné a chůzi tlumící desky z expandovaného polystyrenu jsou vhodné jako podklad pod plovoucí potěry a pod podlahové vytápění v rodinných domech, bytových domech apod. Desky jsou tvarově stálé.

Vyrábí se i speciálně upravený pěnový polystyren s uzavřenou povrchovou strukturou Styro Perimetr či Styro SD (Soklová deska). Ten se využívá především tam, kde by mohlo dojít ke kontaktu s vodou – při izolaci spodní stavby a soklu a pod hlavní hydroizolaci ve střeše. Perimetr se vyrábí v různých tvarových provedeních i pro drenážní účely. Použitím perimetru s tzv. nopy odpadá dokonce nutnost použití nopové fólie při izolaci spodní stavby.

Všechny jmenované základní druhy pěnových polystyrenů jsou samozřejmě vyráběny v různých tloušťkách a rozměrech. EPS nepředstavuje žádné zdravotní riziko, a to ani během výroby, ani při manipulaci a aplikaci v průběhu práce na stavbě. Naopak. EPS sehrává také významnou roli při redukci emisí CO2. Díky jeho využití jako tepelně izolačního materiálu dochází ke snižování spotřeby fosilních paliv a tím k redukci skleníkových plynů.

www.mujdum.cz

 

Ke stažení

 
 
Partnerství více více
Copyright © 2024 Styrotrade, a.s. © redakční systém Kompletweb, © design Neofema, s.r.o.